Minder in de zon door zelfbruiner

Uitgebreide voorlichting over zelfbruiners, anti-zonnebrand en huidbeschadiging door de zon, in combinatie met gratis zelfbruiners en anti-zonnebrand, zorgt ervoor dat vrouwen minder de neiging hebben om te zonnen. Dat is het resultaat van een Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers van de University of Massachusetts Medical School nodigden 250 vrouwen uit op het strand.

De helft van de vrouwen kreeg uitgebreide informatie over huidkanker en zelfbruiners. Er werden foto's gemaakt waarop te zien was in hoeverre de huid van de vrouwen al beschadigd was door de zon.

Verder kregen ze gratis anti-zonnebrand en zelfbruiners. De vrouwen werden alleen aangemoedigd om de zelfbruiners te gebruiken; ze werden niet verplicht om uit de zon te blijven.

De andere helft van de groep kreeg geen informatie over huidkanker of zelfbruiners. Ze kregen alleen gratis cosmetische producten, die verder niets te maken hadden met de gezondheid van hun huid.

Het resultaat

Na twee maanden meldde de eerste groep 33 procent minder vaak in de zon te zitten dan daarvoor, tegenover 10 procent van de andere groep. Ze hadden ook minder last van verbranding door de zon en droegen meer beschermende kleding vergeleken met de tweede groep.

Na één jaar namen de onderzoekers weer contact op met de vrouwen. Helaas was het effect van de voorlichting toen uitgewerkt; de vrouwen waren weer teruggevallen in hun oude patroon.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Archives of Dermatology.

Bron: Gezondheidsnet.nl

zonnebaden2

Op April 18, 2011