Geboorte zonnevlek voor het eerst waargenomen

Dankzij NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO), een satelliet die de zon continu in het oog houdt, is voor het eerst de geboorte van een zonnevlek in real time waargenomen.

Zonnevlekken zijn donkere en koelere gebieden op de zon, die ontstaan onder invloed van magnetische velden.

Hun vorming en evolutie is nog lang niet volledig begrepen. In magnetogrammen van SDO, gemaakt op 30 mei 2010, waren de eerste magnetische verstoringen zichtbaar rond 19.00 uur Nederlandse tijd.

Vijf uur later verscheen de eerste zogehete 'porie' - een klein, donker plekje in het zonsoppervlak, veroorzaakt doordat heet gas vanuit het inwendige van de zon op die plaats minder gemakkelijk omhoog kon borrelen.

Volgroeid

Twee dagen later was een volgroeide, kleine zonnevlek zichtbaar. Volgens onderzoekers van de University of Central Lancashire, die de resultaten presenteerden op de National Astronomy Meeting (NAM 2011) van de Royal Astronomical Society in Llandudno, Wales, verscheen de eerste porie overigens op een onverwachte locatie.

Onderzoek aan de allereerste levensfasen van zonnevlekken zal er hopelijk leiden tot meer inzicht in de vorming van zonnevlekken.

Bron: Nu.nl

zonnestelsel

Op April 18, 2011