Voorkomen van zonnebrand en zonnesteek

Als temperaturen stijgen, de zon schijnt en een lekker briesje waait gaan wij naar buiten dus en genieten. Maar pas op voor de gevaren die de zon met zich mee brengt.

Zonnesteek
Een zonnesteek ontstaat door langdurig verblijf of lichamelijke arbeid in de zon (met name bij zon in de nek) en gaat gepaard met verwardheid, plotselinge spierzwakte, hoofdpijn en een algemeen hittegevoel. Een zonnesteek is het gevolg van zout- en vochtverlies.

Met de volgende maatregelen kunt u een zonnesteek voorkomen:

Draag altijd een hoed of pet met zonneklep.

Zoek regelmatig de schaduw op.

Let er op dat u voldoende drinkt.

Gebruik wat extra zout om een tekort te voorkomen.

Als iemand toch een zonnesteek heeft opgelopen, moet die persoon half zittend in de schaduw worden neergelegd. Maak knellende kleding los en zorg voor afkoeling door natte doeken op het hoofd te leggen. Laat de patiënt veel drinken en waarschuw altijd een arts.

Zonnebrand

De huid kan onder invloed van UV-A en UV-B verbranden. Verbranding gaat gepaard met roodheid en in ernstige gevallen rillingen, blaren, misselijkheid en koorts. Op termijn zal de huid haar elasticiteit verliezen en versneld verouderen (pigmentvlekken, rimpels, leerachtige droge huid).

Hoe is zonnebrand te voorkomen
Om zonnebrand te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw huid goed beschermd is. Een goede bescherming van de huid betekent een goede bescherming tegen UV-A en UV-B-stralen. Een aantal belangrijke adviezen zijn:

Gebruik een anti-zonnebrandmiddel met een goede beschermingsfactor (BF) of Sun Protection Factor (SPF) tegen zowel UV-A als UV-B (zie ook anti-zonnebrandmiddelen).

Tussen 11.00 en 15.00 uur is de zon het felst. In deze periode kunt u beter in de schaduw blijven, bijvoorbeeld door zonwering.

Laat de huid geleidelijk aan de zon wennen. Gun uw huid rust en blijf eens een dag uit de zon.

Draag beschermende kleding zoals een hoed of pet met zonneklep, een shirt met lange mouwen, een lange broek en een zonnebril. Natte kleding laat meer straling door dan droge kleding.

Bij een heldere lucht, sneeuw, water of zand wordt straling gereflecteerd, waardoor deze sterker op de huid werkt.

Parasols en bewolking laten UV-stralen door, dus ook dan kan bescherming nodig zijn.

Cosmetica kan onder invloed van UV vervelende huidreacties opleveren. Verwijder daarom alle cosmetica (oogschaduw, lippenstift, deodorant enz.) voor u gaat zonnen. Doe dat ook als u bruiningsapparatuur gaat gebruiken.

Zon en alcohol gaan slecht samen. Als u gaat zonnen kunt u beter geen alcohol gebruiken. Alcohol verwijdt de bloedvaten nog eens extra. Dit kan zonnebrand verergeren.

Blijf uzelf ook beschermen als u eenmaal bruin bent.
Een gebruinde huid beschermt namelijk niet volledig tegen de negatieve effecten op lange termijn.

Gebruik van anti-zonnebrandmiddelen
Als u een anti-zonnebrandmiddel gebruikt, kunt u dit het beste een half uur tot één uur voor u in de zon gaat opbrengen. De werkzaamheid van deze middelen loopt terug, daarom moeten ze na twee uur opnieuw worden aangebracht. Dit geldt ook voor de zogeheten waterproofmiddelen. Breng de middelen eveneens opnieuw op na het zwemmen of bij sterke transpiratie.

Houd er rekening mee dat anti-zonnebrandmiddelen nog wel UV-stralen doorlaten. Als u langere tijd in de zon verblijft, kunt u ondanks zo'n middel toch verbranden. Opnieuw insmeren kan verbranding dan niet meer voorkomen.

Anti-zonnebrandmiddelen
Anti-zonnebrandmiddelen beschermen de huid tegen verbranden en uitdrogen. Er zijn veel antizonnebrandmiddelen met verschillende beschermingsfactoren verkrijgbaar. Let bij de keuze op de beschermingsfactor, uw huidtype, de waterbestendigheid en vorm van het middel (bijvoorbeeld lotion, gel of crème). Uw Kring-apotheek adviseert u graag bij het maken van een keuze.
De onderstaande tabel geeft een indicatie welke crème voor welke huid het meest geschikt is:

Huidtype 1
(zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit)


factor 30

Huidtype 2
(licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam)


factor 15-20

Huidtype 3
(vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin)


factor 10-15

Huidtype 4
(iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel)


factor 5-10

!

Kinderen tot 16 jaar ongeacht het huidtype

factor 30

Bron: Kring Apotheek

zonnen

Op April 18, 2011