Artikel afbeelding

Kies de zonwering die bij u past!

Om warmte of lichtinval buiten te kunnen houden, is zonwering nodig. Naast deze voordelen kan zonwering helpen om de isolatie van uw woning te verbeteren, verkleuring van tuinmeubelen verminderen, schadelijke uv-straling blokkeren en ook uw privacy te verhogen. Zonwering is er in allerlei kleuren, soorten, vormen en maten. Afhankelijk van uw smaak, wensen stijl van uw woning en de plaats waar u last heeft van lichtinval, zijn er verschillende passende opties om uit te kiezen.

Welke typen zonwering zijn er?

Alle zonwering is in twee categorieën in te delen. Ten eerste is daar de buitenzonwering. Deze zonwering wordt, zoals de naam u misschien doet vermoeden, geplaatst aan de buitenzijde van de woning. Sommige buitenzonwering kan een verkoelende schaduw werpen of uw terras. Andere buitenzonweringsystemen voegen sfeer toe aan het uiterlijk van uw huis. Hoe dan ook, buitenzonweringen zorgen voor minder lichtinval en hebben een verkoelend effect aan de binnenzijde van het huis.

Ten tweede is er de categorie binnenzonwering. Deze type zonwering wordt in tegenstelling tot buitenzonwering aan de binnenzijde van de woning geplaatst. Deze zonwering zorgt voor vermindering van hinderlijke lichtinval en verkoeling en is ook een stijlvolle toevoeging aan uw interieur.

Welke binnenzonwering kies ik?

Mocht u de keuze hebben gemaakt voor binnenzonwering, dan zijn er de volgende modellen te verkrijgen:

 • Jaloezieën
 • Rolgordijnen
 • Plisségordijnen
 • Paneelgordijn
 • Lamellen
 • Vouwgordijnen
 • Shutters
 • Raamfolie

Jaloezieën en lamellen bestaan uit stroken van aluminium, kunststof, textiel of hout die vervelende lichtinval verminderen. Bij jaloezieën hangen deze stroken horizontaal, en bij lamellen hangen ze verticaal voor het raam. Jaloezieën hangen in opgetrokken staat dan ook aan te bovenzijde van het raam, terwijl lamellen naar de linkerzijde of rechterzijde kunnen worden geschoven.

Vouwgordijnen en rolgordijnen zijn stoffen gordijnen die horizontaal aan de bovenzijde van het raam worden gemonteerd. Rolgordijnen rollen omhoog en omlaag en is een zeer minimalistische oplossing omdat het gordijn in opgetrokken staat volledig is opgerold om een rolbuis. Vouwgordijnen zullen in opgetrokken staat opvouwen in plaats van oprollen en zo is er dus altijd een stuk van het gordijn zichtbaar aan de bovenzijde van het raam. Ook maken vouwgordijnen gebruik van horizontale latten voor het opvouwmechanisme en meer stevigheid.

Shutters zijn raamluiken van hout, aluminium of kunststof die voor het raam worden geplaatst. Doormiddel van verstelbare lamellen kan voor een speelse lichtinval gezorgd worden. Wanneer de lamellen volledig worden geopend, kan al het licht de ruimte binnenkomen. Wanneer de lamellen volledig worden gesloten, kan men niet meer naar binnen kijken en creëert u dus veel privacy.

Zonwerende raamfolie is een folie die UV-werend werkt. Deze folie wordt aan de binnenzijde, maar soms aan de buitenzijde van de ruit aangebracht, en wordt veel gebruikt voor bedrijfspanden en andere gebouwen met grote raampartijen. De raamfolie houdt warmte beter buiten, zorgt voor minder felle lichtinval en meer privacy, aangezien men van buitenaf minder goed naar binnen kan kijken. Sommige raamfolie is inbraak vertragend omdat het glas minder makkelijk gebroken kan worden.

Welke buitenzonwering kies ik?

Onder de categorie buitenzonwering vallen verschillende soorten zonwering oplossingen:

 • Screens
 • Rolluiken
 • Uitvalscherm
 • Knikarmscherm
 • Shutters
 • Markiezen
 • Buitenjaloezieën

Screens en rolluiken zijn zonwering die verticaal voor het raam geplaatst wordt en aan de buitenzijde van uw woning weinig plaats innemen. Bij rolluiken kan een kunststoffen of aluminium luik voor het raam worden geplaatst, die handmatig of elektrisch kan verdwijnen in een omkasting boven het raam. Naast zonwerend werkt een rolluik ook isolerend, inbraak vertragend en verduisterend. Screens zijn vergelijkbaar met rolluiken, maar hierbij wordt er gebruik gemaakt van een stoffen doek dat tussen rails omhoog en omlaag kan worden gelaten. Screens zullen niet volledig verduisteren en het zal mogelijk zijn om enigszins naar buiten te kijken. Daarnaast houden zij ook insecten buiten door het complete gesloten systeem.

Zonneschermen komen in verschillende varianten, zoals markiezen, uitvalschermen en knikarmschermen. Zonneschermen bestaan uit een frame van aluminium of hout en een bekleding van textiel. Markiezen zijn een traditionele soort zonnescherm en zijn aan de voorzijde en zijkanten bekleed. Wanneer markiezen niet uitgeklapt zijn, vallen ze in een houten beschermframe dat de doeken schoon en droog houdt. Uitvalschermen en knikarmschermen bevinden zich in opgetrokken toestand in een bekisting op een rol. Uitvalschermen hebben twee rechte armen die tot 90 graden kunnen zakken, waardoor het scherm kan worden uitgeklapt. Knikarmschermen hebben twee armen die aan de bovenzijde van het raam worden gemonteerd. Door het knikarmmechanisme is de ruimte onder het raam volledig vrij, waardoor deze schermen vaak als terraszonwering worden gebruikt.

Shutters en jaloezieën, zoals eerder beschreven bij binnenzonwering, kunnen ook aan de buitenzijde worden geplaatst. Dit geeft een stijlvol effect en houdt de binnenzijde van uw ramen vrij, waardoor aan de binnenzijde zelfs nog extra raamdecoratie kan worden geplaatst. Buitenshutters zijn ook een goede oplossing om een mooie semi-afgesloten zitplaats te creëren onder een overkapping.

Op July 30, 2018